Stuwing

Stuwing is een combinatie van een verhoogde bloedcirculatie, vochttoename en de aanmaak van melk in de borsten. De mate van stuwing kan worden verminderd door vanaf de bevalling te voeden op verzoek, goed aan te leggen en niet bij te voeden. Belangrijk op te merken dat vochtbeperking voor de moeder geen effect heeft op de stuwing.

De lichaamstemperatuur kan door de verhoogde lymfeactiviteit in het borstweefsel ook iets verhoogd zijn. Meestal vanaf de derde dag is deze stuwing normaal en een goed teken. Ernstige stuwing is niet alleen vervelend, maar kan ook het borstweefsel beschadigen en gevolgen hebben voor de melkproductie op de langere termijn.

Wat te doen bij stuwing: Bevorder de doorstroming: leg vlak voor het voeden wat warme doek of kompressen op de borsten zodat de melkkanalen zich goed verwijden, de toeschietreflex goed werkt en de melk goed kan stromen. Blijf regelmatig voeden, minstens acht tot twaalf maal per 24 uur. Draag een goede, stevige beha die nergens knelt.

Ontspan de tepelhof; soms is het lastig aanhappen voor de baby als de borsten zo vol en gespannen zijn. Door vlak voor het voeden voorzichtig wat melk uit de borst masseren, maakt het de tepelhof en het gebied eromheen wat zachter en gaat het aanhappen beter.

Gebruik direct na de voeding koude kompressen en vervang die zo nodig regelmatig. Dit dempt het gespannen gevoel en het ongemak van de stuwing.

Het is ook mogelijk eenmalig de borst met een kolfapparaat te legen als er sprake is van ernstige stuwing. Zo vermindert de kans op borstontsteking. Houd er echter rekening mee dat een lege borst een stimulans is voor de melkproductie. Daarom is 1x keer goed leegkolven om de spanning eraf te halen beter dan steeds een beetje kolven.

Website door SPIKKER