Arbo-wetgeving

Kraamzorg een mooi begin moet zorg dragen dat haar kraamverzorgende volgens de Arbowetgeving hun werk kunnen uitvoeren. Omdat het werk van de kraamverzorgende zeer divers is en altijd weer op een andere locatie is er een arbo-checklist die de kraamverzorgende hanteert voor zij begint aan haar werk.
Om voor u als cliënt duidelijk te hebben wat dit tijdens de zorg voor u inhoudt hebben we onderstaand overzicht gemaakt. De kraamverzorgende stelt zichzelf de vragen die in de bovenste rij gemeld staan bij iedere taak. Indien zij ja kan antwoorden is het in orde, indien zei nee moet antwoorden kan dit gevolgen hebben voor de te leveren zorg. De mogelijke gevolgen en eventuele oplossingen kunt u zien in de laatste kolom. Tijdens de intake worden de belangrijkste punten ook met u besproken.
Het kan zijn dat u bij het nagaan van de tabel u merkt, dat u niet overal ja op zou kunnen antwoorden. Het kan dan verstandig zijn om alvast naar een oplossing te zoeken. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan het regelen van een mantelzorger indien uw partner niet aanwezig kan zijn in de kraamweek. Of indien u de babyuitzet nog moet aanschaffen, let u dan bij aanschaf goed op de hoogte. Weet u niet precies hoe u het zou moeten oplossen, neem gerust contact met ons op, wij denken graag met u mee. U kunt het ook tijdens de intake bespreken.
U dient er rekening mee te houden dat de activiteiten van kraamverzorgende welke zij doet gedurende de zorg ook afhankelijk zijn van het aantal geïndiceerde uren die u krijgt. Bijvoorbeeld indien u minimale zorg afneemt zal de kraamverzorgende niet alle onderstaande activiteiten uitvoeren. De zorg gaat altijd voor op de huishoudelijke activiteiten.
Doel: De kraamverzorgende dient haar werk veilig, gezond en hygiënisch te kunnen uitvoeren.

Activiteit Kan de kraamverzorgende op de locatie veilig werken? (Is er risico op; vallen stoten, prikken, branden, sociale veiligheid, agressie, pesten?) Kan de kraamverzorgende op de locatie hygiënisch werken? Kan de kraamverzorgende op de locatie gezond werken? (Is er sprake van tillen, werken in ongemakkelijke houdingen, reiken, knielen etc.?) Indien nee, wat is de consequentie voor de te leveren zorg, wat is een mogelijke oplossing.
Gedurende de volledige kraamweek Kan de kraamverzorgende in een rookvrij omgeving werken?     De kraamverzorgende mag niet werken waar gerookt wordt. De aanwezige personen dienen buiten te roken gedurende de tijd dat de kraamverzorgende aanwezig is. (Denk hierbij ook aan de gezondheid van uw pasgeborene.)
Verplaatsen op locatie met trappen Zijn er trapleuningen en zijn deze stevig bevestigd aan de muur? Zijn eventuele reeds geplaatste traphekjes veilig en goed te openen voor volwassenen? Is een onbeklede trap niet glad?     Draag zorg voor stevig bevestigde trapleuningen. Indien afwezig laat deze plaatsen. Indien niet goed bevestigd, laat dit corrigeren door een kundig persoon. Controleer traphekjes en pas aan zodat ze veilig zijn en goed te bedienen door volwassenen, indien nodig vervang de traphekjes. Zorg dat een gladde trap een vorm van antislipbekleding krijgt. (Denk hierbij ook aan uw eigen veiligheid en van uw pasgeborene).
Bevalling en zorg op bed     Is het bed verhoogd, grond tot bovenkant matras moet minimaal 75cm hoog zijn. De kraamverzorgende hoeft het bed niet te verschonen, voor het leveren van de zorg en voor de bevalling moet een alternatief gezocht worden. Mogelijke oplossingen: Bed op klossen Veilig opstapje bij het bed indien verhoogt bed voor de kraamvrouw te hoog is. Extra matras boven op het matras van de kraamvrouw.
Baby aanleggen     Is het bed verhoogd, grond tot bovenkant matras moet minimaal 75cm hoog zijn. Er moet een alternatief gezocht worden om bij het voeden te kunnen begeleiden. Mogelijke oplossingen: Kraamvrouw op een stoel zetten. Bed op klossen Opstapje bij het bed indien verhoogt bed voor de kraamvrouw te hoog is. Extra matras boven op het matras van de kraamvrouw.
Baby verzorgen     Is de werkhoogte (grond tot verzorgingsblad) van de commode minimaal 90cm hoog? Staat het babybadje op een standaard. Kan de kraamverzorgende rechtop werken bij de commode en het badje. Er dient een alternatief gezocht te worden waarbij de kraamverzorgende de verzorging rechtop kan doen. Mogelijke oplossingen: Verzorging op een tafel of aanrechtblad. Indien u de commode nog niet heeft aangeschaft let op de hoogte. Draag zorg voor een babybadje op standaard. Babybadje op een tafel die hoog genoeg is, let wel, de kraamverzorgende mag geen vol babybadje tillen dit zal dan door iemand anders gedaan moeten worden.
Verzorging grotere kinderen     Zijn de kinderen lichter dan 23kg? Kan de kraamverzorgende rechtop werken. De kraamverzorgende mag kinderen zwaarder dan 23kg niet tillen. Mogelijke oplossingen: Verzorging andere kinderen op alternatieve plek zodat er rechtop staand gewerkt kan worden. Een mantelzorger verzorgt de kinderen zwaarder dan 23kg die getild moeten worden.
Afwassen     Is het aanrecht zo hoog dat de kraamverzorgende rechtopstaand kan werken. Kraamverzorgende mag de afwas niet doen indien dit niet rechtopstaand kan. Mogelijke oplossingen: Veilig opstapje , stevig, stabiel met antislip, in de keuken. Tafel waar de afwas rechtop zittend of rechtopstaand gedaan kan worden m.b.v. een afwasteil. Mantelzorger doet de afwas.
Boodschappen doen De kraamverzorgende mag geen boodschappen doen of geld afhalen met uw pinpas.   De kraamverzorgende mag niet meer dan 23kg tillen, is dit mogelijk? Mogelijke oplossingen: Zorgdragen voor boodschappenkratten. Niet te veel boodschappen per keer laten doen. Mantelzorger de boodschappen laten doen. Zorg voor contant geld in huis.
Maaltijdverzorging (koffie, thee, beschuit, maaltijd) Zijn de pannen, handgrepen van de pannen, het kooktoestel etc. veilig, zijn er pannenlappen aanwezig?   Kan de kraamverzorgende rechtopstaand werken? Kraamverzorgende mag de maaltijdverzorging niet doen indien dit niet rechtopstaand kan, of indien het niet veilig is. Mogelijke oplossingen: Veilig opstapje , stevig, stabiel met antislip, in de keuken. Tafel waar de maaltijd rechtop zittend of rechtopstaand (voor)bereid kan worden. Zorgdragen voor nieuwe veilige pannen, nieuw kooktoestel ed. Mantelzorger verzorgt de maaltijd.
Schoomaken sanitair   Er zijn schone doekjes, wc-borstel, etc. Is er schoonmaakmateriaal aanwezig waarmee het sanitair schoongemaakt kan worden zonder dat de kraamverzorgende lang moet knielen of bukken? (Denk aan de vloer, onderkant muren etc.) Indien de kraamverzorgende lang moet knielen of bukken mag zij die delen van het sanitair niet schoon te maken. Mogelijke oplossingen: Zorgdragen voor schone doekjes (kraamverzorgende gebruikt minimaal één schone doek per dag) en wc-borstel. Zorgdragen voor dweil met stok. Mantelzorger draagt zorgt voor schoonmaken van het (overige) sanitair.
Stofzuigen Is het snoer en aansluiting van de stofzuiger veilig.   Kan de kraamverzorgende rechtop stofzuigen? Is de stofzuiger goed te dragen. Indien niet veilig of kraamverzorgende kan niet rechtopstaand stofzuigen, mag zij dit niet doen. Mogelijke oplossingen: Draag zorg voor veilige aansluitingen en snoeren, laat vooraf reparaties uitvoeren door gecertificeerde bedrijven of vervang onveilige apparaten. (Denk ook aan uw eigen veiligheid en die van uw kind(eren). Zorgdragen voor een stofzuiger waarbij rechtop staand gewerkt kan worden (bijvoorbeeld tijdelijk lenen). Mantelzorger draagt zorg voor het stofzuigen.
Was verzorging (vouwen, strijken) Is de aansluiting van de wasmachine, droger en strijkbout veilig. Is het snoer van de strijkbout veilig en intact?   Kan de was rechtopstaand verzorgt worden. Kraamverzorgende mag de was niet doen in onveilige situatie of indien het niet rechtopstaand kan. Mogelijke oplossingen: Draag zorg voor veilige aansluitingen en snoeren, laat vooraf reparaties uitvoeren door gecertificeerde bedrijven of vervang onveilige apparaten. (Denk ook aan uw eigen veiligheid en die van uw kind(eren). Mantelzorger verzorgt de was.
Website door SPIKKER